Generelle infektionshygiejniske forholdsregler
De generelle infektionshygiejniske forholdsregler er en beskrivelse af handlinger, procedurer og principper, som skal sikre forebyggelse af smitte til patienter, personale, besøgende og andre på sygehuset.
Du skal efterleve forholdsreglerne i alle situationer, uanset om du kender patientens smittestatus eller ej.
Risiko for smitte og spredning af smitte kan opstå som følge af:
- direkte eller indirekte kontakt med patient og patientomgivelser
- direkte eller indirekte kontakt med organisk materiale, som blod, vævsvæske, sekret og ekskret
- stænk, sprøjt eller aerosoler med organisk materiale
- stik-, snit- eller skæreuheld med udstyr eller instrumenter, der er forurenet med organisk materiale
Håndhygiejne er den vigtigste enkeltstående handling til afbrydelse af smitteveje og udføres enten som hånddesinfektion med håndsprit eller håndvask efterfulgt af hånddesinfektion afhængig af situationen.
Se beskrivelse af fremgangsmåde i retningslinjen ”Håndhygiejne”
På Esbjerg og Grindsted Sygehuse udføres der i alle afdelinger interne audit i håndhygiejne to gange årligt. Her får man mulighed for at teste sin håndhygiejneteknik og man skal kunne demonstrere korrekt håndhygiejne og viden om afbrydelse af smitteveje i praktiske situationer.
Film: Sådan spritter du hænder (filmen er uden lyd)
Ud over håndhygiejne omfatter de generelle infektionshygiejniske forholdsregler også følgende:
- korrekt anvendelse af uniform og beskyttelse af denne ved kontakt med patient og patientomgivelser. Se den tværgående retningslinje ”Personaleuniform og beklædning”
- korrekt anvendelse af værnemidler, herunder handsker, plastforklæde, overtrækskittel, maske og øjenbeskyttelse, når dette er påkrævet
- rengøring af omgivelser og kontaktpunkter
- korrekt genbehandling af udstyr, instrumenter m.m.
- korrekt håndtering og transport af urent linned og affald samt korrekt håndtering af laboratorieprøver
- forebyggelse af stik-, snit- og skæreuheld samt eksponering af blod, sekreter og ekskreter
- korrekt håndtering af fødevarer
Se retningslinjen ”Generelle infektionshygiejniske forholdsregler”
Særligt smitsomme sygdomme eller resistente mikroorganismer
Ved forekomst af særligt smitsomme eller resistente mikroorganismer, skærpes de smitteforebyggende handlinger med supplerende infektionshygiejniske forholdsregler – i daglig tale kaldet isolation, hvor personalet anvender relevante værnemidler jf. retningslinje.
Det er vigtigt, at de anbefalede værnemidler anvendes korrekt og det er særligt vigtigt, at værnemidlerne også aftages korrekt. Guide til dette findes i retningslinjen.
Se retningslinjen ”Supplerende infektionshygiejniske forholdsregler”
Øvrige infektionshygiejniske retningslinjer finder du på Infonettet i venstre side under ”Støttefunktioner” – vælg ”Infektionshygiejne”.
Ved spørgsmål kan du kontakte hygiejnenøglepersonen i din afdeling eller hygiejnesygeplejerskerne i Infektionshygiejnisk Enhed på telefonnr. 7918 3447.